GHG/GES
Green House Gasses/ Gaze cu Efect de Seră => SCOPE 1 + SCOPE 2 + SCOPE 3
Valorile reale ale unei organizații se manifestă prin modul în care acţionează, nu prin modul în care pretinde că acţionează.
Protocolul privind gazele cu efect de seră subliniază o metodă cuprinzătoare pentru măsurarea și raportarea emisiilor de GES de-a lungul întregului lanț de aprovizionare al unei instituții. Emisiile sunt împărțite în trei mari categorii: emisiile de domeniul 1, domeniul 2 și emisiile de domeniul 3.
Emisiile directe – de domeniul 1 (sau SCOPE 1)
Sunt emisiile produse direct în limitele instalațiilor companiei dumneavoastră, fie din operațiuni efectuate la fața locului, fie folosind echipamente deținute de companie. Acestea pot include activitatea de ardere a combustibilului la fața locului, emisiile de la vehiculele companiei sau scurgerile de emisii de la operarea unui sistem de refrigerare. Orice emisii produse din resurse deținute sau controlate de compania dvs. contribuie la emisiile din domeniul 1.
Emisii de la energia achiziționată – de domeniul 2 (sau SCOPE 2)
Sunt emisii indirecte de GES produse în timpul producției de energie achiziționată. Energia poate fi folosită pentru a furniza energie electrică, a furniza abur pentru procese sau pentru a încălzi și răci instalația dumneavoastră. Puterea pe care o utilizați la unitatea dvs. – fie că este vorba de a aprinde luminile sau de a controla temperatura interioară – este generată din altă parte. Când această energie este achiziționată de la un generator terță parte, cum ar fi o utilitate, atunci emisiile de la respectiva generare de energie contribuie la emisiile dvs. din domeniul 2.
Emisii de-a lungul lanțului de aprovizionare mai larg – de domeniul 3 (sau SCOPE 3)
Sunt emisii de GES generate de-a lungul lanțului de aprovizionare al companiei dvs., dar care provin din surse care nu sunt controlate sau deținute de compania dumneavoastră. Emisiile din domeniul 3 sunt influenţate de impactul mai larg al activității din amonte și din aval în ceea ce privește produsele și serviciile oferite de compania dvs. Acestea pot include emisiile provenite din extracția și producția de materii prime, utilizările finale ale produselor fabricate, procesarea produselor scoase din uz sau chiar emisiile de combustibil provenite de la naveta angajaților.
Deoarece provin dintr-o perspectivă mai largă a economiei, emisiile din domeniul 3 pot fi cel mai dificil de controlat și pot fi, de asemenea, cel mai mare contributor la emisiile generale de GES.
Schimbările climatice ne afectează pe toți. Și va fi nevoie de toți pentru a genera soluții care ne conduc către o economie mai sănătoasă și mai durabilă. Pentru a vă reduce emisiile, pentru a stabili programe eficiente și pentru a implementa cele mai de impact tehnologii, este esențial să măsurați și să înțelegeți emisiile dvs. de GES. Identificarea emisiilor din domeniul 1, 2 și 3 conform Protocolului GES/GHG va realiza o evaluare cuprinzătoare a emisiilor companiei dvs. De acolo, se poate dezvolta un plan de reducere a emisiilor într-un mod din care să beneficieze atât mediul cât și profitul afacerii dumneavoastră.
Cei care doresc o consultare a ultimelor rapoarte referitoare la GES şi impactul previzionat al acestora, pot accesa site-ul Parlamentulului European şi, mai specific, link-ul Emisii de gaze cu efect de seră pe țări și sectoare (infografic) | Actualitate | Parlamentul European (europa.eu)
Ce înseamnă carbon neutru sau net zero?
(vezi link-ul Ce este neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon | Actualitate | Parlamentul European (europa.eu))
“Uniunea Europeană este angajată într-o politică ambițioasă în domeniul schimbărilor climatice. Uniunea își propune, în cadrul Pactului verde, să devină până în 2050 primul continent care elimină întreaga cantitate de emisii de CO2 pe care o produce. Acest obiectiv a devenit obligatoriu prin lege o dată cu adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu a Legii climei în 2021. Obiectivul intermediar de reducere a emisiilor UE până în 2030 a fost și el actualizat de la 40% la minim 55%.
UE revizuiește în prezent legislația mai veche și elaborează noi legi care vor ajuta la atingerea obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Pachetul legislativ este cunoscut sub numele „Pregătiți pentru 55” (Fit for 55) și cuprinde, printre altele, reguli privind comercializarea certificatelor de emisii, țintele naționale de reducere a emisiilor, absorbția cărbunelui în sectorul folosirii terenurilor și emisiile din sectorul transporturilor.”
“Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Absoarberea dioxidului de carbon și înmagazinarea acestuia este cunoscută ca sechestrare a dioxidului de carbon. Pentru a obține emisii nete zero, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin sechestrarea dioxidului de carbon.
Un absorbant de CO2 este orice sistem care absoarbe mai mult CO2 decât emite. Principalii absorbanți sunt solul, pădurile și oceanele.”
“Până în prezent, niciun absorbant artificial nu este capabil să elimine dioxidul de carbon din atmosferă suficient pentru a lupta cu încălzirea globală.”
“Un alt mod de a reduce emisiile și de a ajunge la neutralitate este acela de a compensa emisiile produse într-un sector reducându-le în altă parte. Acest lucru se poate realiza prin investiții în energia regenerabilă, eficiența energetică sau alte tehnologii curate, cu emisii reduse de CO2. Sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS) este un sistem de compensare a emisiilor de carbon.
Un alt exemplu de reducere a emisiilor este mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon, care presupune aplicarea unui preț pe bunurile importate din țări mai puțin ambițioase în privința climei. Acest mecanism ar trebui să împiedice pierderile de carbon prin descurajarea mutării producției în țări cu reguli mai puțin stricte în privința emisiilor de gaze cu efect de seră.”